Mesto zaevidovalo 110 podnetov k návrhu územného plánu

12.06.2012 Prešov

Prešov 12. júna (TASR) - Mesto Prešov v procese prípravy zmien a doplnkov územného plánu eviduje dovedna 110 podnetov a pripomienok zo strany občanov a organizácií.
Riaditeľ Sekcie stavebného úradu a urbanistiky Mestského úradu v Prešove Marián Harčarík uviedol, že pracovný dokument je zverejnený od pondelka (11.6.) a záujemcovia môžu do neho nahliadnuť aj na oddelení hlavného architekta.
"Bude vyvesený 30 dní a občania majú možnosť zistiť, či ich požiadavky boli alebo neboli akceptované, a k veci sa vyjadriť. Zároveň 26. júna bude o 16.00 h verejné prerokovanie tohto návrhu územného plánu," povedal dnes pre médiá Harčarík.
V zverejnenej grafickej časti sú vyznačené lokality s plánom, ktorý doplnila radnica na základe vlastných poznatkov, ale do návrhu sa dostalo aj 68 podnetov ostatných subjektov, ktoré mesto akceptovalo.
Do materiálu zatiaľ nie je premietnutý návrh niekoľkých žiadateľov, ktorí chcú, aby sa zmenil účel lokality v mestskej časti Nižná Šebastová, kde bolo doteraz futbalové ihrisko, na stavebné parcely.
Areál bol predmetom sporu medzi vlastníkmi pozemkov a športovým klubom, ktorý ich užíval. S majiteľmi sa však nevedel dohodnúť na podmienkach prenájmu a tí nakoniec dali časť pozemkov preorať.
Primátor Pavel Hagyari uviedol, že oddelenie hlavného architekta zatiaľ účel tejto lokality nezmenilo. Dodal, že mesto by rado na tomto mieste videlo športovisko. V súčasnej dobe však podľa neho nie je žiadna skupina, ktorá by sa snažila o zachovanie ihriska a vedela by sa dohodnúť s vlastníkmi.
Podľa neho je potrebné oboznámiť sa aj s názormi ostaných obyvateľov mestskej časti, čo by si vedeli predstaviť na tejto ploche. Upozornil však, že mesto nemá možnosti tieto pozemky odkúpiť ani ich vymeniť za iné v tejto lokalite. Na druhej strane rovnako chápe aj majiteľov pozemkov, ktorí ich nemohli užívať a nemali za ne zaplatené prenájmy.
"Ja pripúšťam, že dôjde k zmene názoru a že budeme súhlasiť so zmenou územného plánu v tejto časti aj na výstavbu rodinných domov," doplnil Hagyari.
Niekoľko návrhov na zmeny územného plánu sa týkalo aj časti známej ako Kolmanova záhrada, ktorú vlastní Evanjelická cirkev augsburského vyznania. Primátor TASR potvrdil, že je tam návrh na výstavbu rodinného domu alebo bytov. Vysvetlil, že záujmom mesta je, aby sa táto záhrada stala mestským parkom.
"Takýchto úžasných parkov máme v meste málo, takže určite nepodporíme tento návrh. Skôr sa budeme snažiť o ďalšie rokovanie s evanjelickou cirkvou, aby Kolmanova záhrada slúžila verejnosti ako oddychová zóna," tvrdí primátor. Dodal, že si vie predstaviť získanie záhrady do vlastníctva zámenou nehnuteľností.
Pripomenul, že s vlastníkmi susedných pozemkov chce rokovať o možnosti výstavby komunikácie, ktorá by umožnila prístup do Ekoparku a zároveň by ho spojila s Kolmanovou záhradou.
 

Vyberte región

mark